#8 bygger energimæssigt

Kondens og dug - undgå indvendig kondens - Vinduer og døre

Vinduerne i huset har betydning for indeklimaet.

Hvis indeklimaet i et hus er dårligt, risikere man ikke kun højere udgifter. Men kan også ende ud i problemer med ens helbred, f.eks. allergi, hovedpine og konsentrationsbesvær. i 6 ud af 10 huse er det et stort problem med et for højt fugtniveau. Som kommer af at der er for ringe luftskifte i huset, hvilket kan give ubehagelige følger, som dug på indersiden af ruden og pletter af skimmelsvamp.

                                                                                     Billedet viser kondens på indersiden vinduet. det                                                                                             er muligt at tætningslisten ikke slutter til 

Dugen mellem rudens lag opstår ved at tætningslisten ikke slutter ordenligt til. hvilket så gør at det er muligt for varm, fugtig luft at trænge ind gennem glassene og så kondensere på indersiden af det yderste lag glas. Hvis/når der opstår dug på indersiden af forsatsvinduer og koblede vinduer. er det et tegn på dårlig ventilation og derfor bør man forbedre ventilationen i huset. dugen kan også opstå ved at der har været kraftig regn om sommeren, da regnen kan nedkøle ruden meget hurtigt

Kondensvand opstår i boliger som er for tætte. 

Nutidens nybygget boliger er idag ikke specielt energivenlig, men samtidig er boligen ikke så naturlig. Som de gamle boliger er, Derfor vil fugten typisk samle sig om vinteren når varmen er skruet ned om natten og fugten bliver skabt af at kulden og varmen mødes. 

gode råd mod kondens i vinduer.

1. lad ikke vasketøj stå og tørrer indendørs

2. Sørg for at holde en jævn temperatur i hele huset, helst ikke under 17 og aldrig et udsving på mere end 3

3. Sørg for at få luftet ud 3 gange hver dag, minimum 10 minuter ad gangen. Det vil ikke komme til at påvirke ens varmeregning. 


Fugten skal kunne trænge ud gennem konstruktionen

Varmeforbruget skal idag være minimalt, fugtigheden lav og en stabil temperatur. Nye bygninger skal derfor være isoleret meget bedre og der er krav til styringen af fugtigheden, for at der ikke opstår uhensigtsmæssig fugt i konstruktionerne og et dårligt indeklima. Det er meget vigtigt at der ikke trænger fugt ind i huset, men det kan dog også være et problem at fugten ikke kan komme ud af konstruktionen. Fugt som der ikke kan slippe væk, ophober sig i konstruktionen og kan medføre skader som f.eks. svamp og råd.   

Fugt problemer ved nybyggeri 

I nybyggede boliger og tilbygninger ser man desværre at fugtproblemer bygges med ind fra starten af. Det kan være direkte katastrofalt, byggematerialer der er blevet våde og fugtige i løbet af byggeriets periode. Kan give meget store/alvorlige problemer i en nybygget bolig eller tilbygning. Ifølge teknologisk institut tager det fugten flere år om at forlade det færdige hus eller den færdige tilbygning 

det ses desværre gang på gang, at der i perioden hvor byggeriet står på. Sker en enorm vandtilførelse ved regn, hvilket burde kunne undgås med en hensigtsmæssig afdækning af materialerne.  



Et anlæg som er tilstoppet.

Et ventilationsanlæg med manglende rengøring, øger mængden af snavsede og tilstoppede kanaler. Som i værste fald kan få ventilationsanlægget stik modsat hvad hensigten med anlægget er. For at få renset anlægget, skal der bruges specialudstyr. Som bruger trykluftdrevende rensehoveder, roterende børster eller vibrerende børster. Ved hjælp fra et kraftigt undertryk, suges snavsen direkte ned i støvsugeren, uden at nogle af de rum der bliver betjent bliver forurenet.  

Ved at man ikke får renset et  anlæg som anbefalet, kan det fører til et dårligt indeklima. Samt at det også fører til et stigende forbrug i el og et stort indhold a Co2 og støv i luften. Man må ikke udelade at snavsede kanaler også føre til en øget brandfare. Da støvet i kanalerne let kan antændes.  

Link: http://www.dis.as/industriservice/rensning-af-ventilation-og-udsugning.aspx


Her illustreres en ventilations kanal fra et anlæg før og efter rensningen er foregået. det trængte gevaldigt til en rengøring. 


Konsekvenser


Bolig, industri, ventilation og udsugning

  • Dårligt indeklima - øget risiko for allergi, hovedpine, træthed etc.
  • Stort indhold af støv og co2 i luften.
  • For høj luftfugtighed, som kan skabe grobund for råd og skimmelsvampe
  • Øget brandfare - støvet i kanalerne kan let antændes
  • Høj varmeudvikling i lokalerne
  • Stigende elforbrug ved tilstoppede ventilationssystemer
  • Skade på varer og udstyr i produktionslokaler
 


Storkøkkener

  • Stort indhold af fedtrester, som kan skabe grobund for bakterier, mider etc.
  • Væsentlig forøget brandfare - fedtet i kanalerne kan let antændes
  • Høj varmeudvikling i lokalerne
  • Dårligt indeklima - øget risiko for allergi, hovedpine, træthed etc.
  • Stort indhold af støv og co2 i luften
  • Levnedsmiddelkontrollen giver en sur smiley – eller lukker forretningen!
  • Skade på varer og udstyr lokaler
  • Stigende elforbrug ved tilstoppede ventilationssystemer
 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Redegørelse af materiale analyse

Indledning til projekt Trindholmsgade. Kolding